Aydın Elektrik

Forum
Ara
Kendi Elektriğini Üret…
Yazar alternatürk Gelen Yenilenebilir Enerji • 12.02.2010 11:36:56



Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Hilmi Güler, Yenilenebilir Enerji Yasası’nı çıkartmalarının ve bu yasa sayesinde güneş enerjisini kullanarak elektrik üretileceğini söyledi. Vatandaşların ihtiyaç duydukları elektriği kendileri üreteceğini söyleyen Bakan Güler, “Evlerin çatılarına ve duvarlarına yerleştirilen güneş pilleri sayesinde, insanlarımız kendi elektriğini üretecek. Tüketiciler 500 kilovata kadar elektriği resmi makamlardan izin almaksızın üretebilecekler. 500 kilovat 150'i daireyi kapsıyor. Güneş enerjisinden elektrik üretmek içinde Türkiye’nin güneş haritasını çıkarttık. Artık güneş tarlaları kurulacak” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kısa süre önce çıkartılan Yenilenebilir Enerji Yasası ile güneş enerjisinden elektrik üreteceklerini açıkladı.
Konya’da konuşan Bakan Güler, güneş enerjisini daha verimli kullanmak için Türkiye’nin güneş haritasını çıkardıklarını, İlerleyen zaman içinde Türkiye’de güneş tarlaları oluşacağını anlattı. Vatandaşların evinde kendi elektriğini üreteceğini söyleyen Güler, 500 kilovata kadar izin alınmadan elektrik üretimi yapılabileceğini de belirtti.
Güneşten Nasıl Elektrik Üretillecek?
Enerji Bakanlığı’ndaki güneş enerjisiçalışmalarda danışmanlık yapan Fore Enerji Şirketi Yetkilisi Elektrik Mühendisi Ufuk Keser soruları yanıtladı. Güneş enerjisinden elektrik üretimi maliyetinin kilovat başına 6-7 bin Avro olduğunu açıklayan Keser, “Bir evin elektrik tüketimini 7-10 kilovat olarak kabul edersek, 15-20 bin Euro’luk maliyeti var. Elbette yaşadığınız yere göre bu maliyet değişebilir. Örneğin fazla güneş alan illerden biri olan Antalya’da yaşıyorsanız bunun maliyeti 10 bin Avro’ya da düşebilir” dedi.
Devlet Destek Verecek Mi?
Keser hazırlanan Yeni,lenebilir Enerji Yasasında devletin elektrik santralleri ve vatandaşlar için birbirinden farklı teşvikler planlandığını söyleyerek, değerlendirmenin 10 kilovat, 10 ila 500 kilovat arası ve 500 kilovat üzeri aralıklarında olabileceğini belirtti. Devletin üretilecek elektriğe göre teşvik vereceğini söyleyen Keser “500 kilovata kadar herhangi bir lisans almanıza gerek yok. Ancak 500 kilovattan sonra santral olarak kabul ediliyorsunuz” dedi.
En Temiz Üretim Yöntemi
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr . Tanay Sıdkı Uyar, güneş enerjisinden elektrik üretimine geçilmesinin önemine vurgu yaparak, soruları şöyle yanıtladı:
Güneş enerjisinden elektrik üretimi nasıl yapılır?
Günes pilleri (ya da panelleri) ile yapılır. Binaların çatılarına yarı iletken teknolojisiyle üretilmiş güneş pilleri yerleştirilir. Güneşten gelen enerji bu iletkenlerdeki elektronlara enerji verir hareketlenen elektronlar başka bir yarı iletken malzemeye aktarıldığında elektrik elde edilir.
Güneş Pillerinin Dünyadaki Durumu Ne?
Başta ABD, Almanya, Japonya olmak üzere gelişmiş ülkeler süratle güneş pilleri kullanımına geçiyor.
Türkiye’de bunun uygulandığı yerler var mı?
Türkiye’de elektrik hatlarından uzak bölgelerde kullanılıyor. Henüz hükümet yeterli desteği vermediği için şebekeye bağlı yerlerde kullanılamıyor.
Gereken teknolojiyi üreten yerli ya da yabancı şirketler var mı?
Yerli şirketler henüz yok ama, kamu kuruluşlarının desteklediği ülkelerde üretim tesisleri süratle kuruluyor. Deneme amaclı üretimler Türk üniversitelerinde gerçekleştirildi.
Türkiye güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak isterse bu karlı bir yatırım olur mu?
Türkiye için en güvenli ve toplumsal maliyetler (kanser ve savaşlar vs.) dikkate alındığında en ucuza mal olan bir enerji arz sistemi sağlayabilir.
Fazla enerji satılabiliyor
Güneş enerjisi veya rüzgar enerjileriyle üretilen elektrik kullanımı ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde yeni enerji trendi oldu. İngiltere’de 80 bin evi kendi enerjisini üretiyor. Bu ülkedeki başka ilginç uygulama ise, üretilen fazla enerjiyi elektrik şirketlerine satabilmeleri. Bunun için çift yönlü elektrik sayaçları gerekiyor ve Türkiye için imkansız değil.


Kaynak:alternatürk


Yorum yok





desing by toter